Zinder
Zinder
Zinder
Zinder
Zinder
Zinder

Zinder

Naam gebouw

Zinder

Architect

De Zwarte Hond

Opdrachtgever

Gemeente Tiel

Bouwer

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid

Bouwperiode

2016-2017


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Woonvoorzieningen

Locatie

Rechtbankstraat 1, 4001 JR Tiel, Nederland

Omschrijving

Tussen de binnenstad en de Waal heeft Tiel een nieuw cultuurgebouw gekregen: Zinder. Het nieuwe cultuurcluster zindert, bruist en prikkelt en nodigt de bewoners van Tiel en omgeving uit om mee te doen. Muziek- of dansles, een schildercursus volgen, boeken lenen, repeteren met je bandje en een popconcert bezoeken, het gebeurt allemaal in Zinder.
Zinder Educatie, het centrum voor de kunsten, is gehuisvest in de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven het cultuurpodium. Daarnaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Waar Zinder Educatie een opvallend baken is in Tiel, zoekt de bibliotheek meer verbinding met de historische binnenstad. De centrale, lichte entreehal vormt de schakel tussen de twee volumes. Hier ontmoeten en inspireren de bezoekers elkaar. Verzonken onder de lampion ligt de multifunctionele zaal voor 320 mensen. Onder het gehele gebouw en het cultuurplein ligt een vierlaagse parkeergarage.

De bijzondere gevel van Zinder Educatie bestaat uit gefacetteerde aluminium elementen die goudkleurig geanodiseerd zijn. Samen vormen de gevouwen panelen een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont aan de bewoners van Tiel, afhangende van perspectief, weersomstandigheden en moment op de dag. De grote etalages werpen een blik op wat er gebeurt in het gebouw.