Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand
Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand
Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand
Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand

Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand

Naam gebouw

Cinema Americain, voormalig Broekenhuispand

Architect

Geusebroek Verheij

Opdrachtgever

Staedion, WOM-SOC

Bouwer

Bakels en Ouwerkerk

Bouwperiode

2017-2018


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Recreatieve voorzieningen

Woonvoorzieningen

Locatie

Boekhorststraat 47-49, 2512 CM Den Haag, Nederland

Omschrijving

De herontwikkeling van de drie panden is onderdeel van een brede kwaliteitsimpuls voor de Stationsbuurt – Oude Centrum in Den Haag. Met de kwaliteitsimpuls zijn de panden aan de Boekhorststraat gerenoveerd en is de leefbaarheid in de buurt vergroot. Er zijn vijf duurzame appartementen en een bedrijfsruimte gerealiseerd.

De drie panden waren door ongebruik en een brand in slechte staat. Daarnaast waren er in de jaren ‘50 en ‘80 ingrepen in de gevel gedaan, die niet passen in de karakteristriek van het beschermd stadsgezicht. Met de renovatie zijn de panden teruggebracht naar de vroegst bekende toestand.

De drie panden functioneren als één, maar hebben ieder hun eigen identiteit en zijn duidelijk afleesbaar.

Het rechter pand (de Cinema Americain) was door de brand aangetast en door latere ingrepen ernstig verminkt. Met de renovatie is de gevel in zijn volle glorie hersteld, door een zorgvuldige reconstructie van de bioscoopgevel in Um-1800 stijl van architect M. Kuijper Czn. Ook aan de binnenzijde is met zorg omgesprongen met de monumentwaardige onderdelen. Zo is de beton-casettevloer uit 1912 blootgelegd en zijn originele wanden onafgewerkt in het zicht gelaten.

Het linker- en het midden pand hebben een compleet nieuwe plintinvulling gekregen, die ontworpen is op basis van archiefmateriaal en met 19e eeuwse detailleringen en kleurstelling. Benodigde toevoegingen, zoals brievenbussen en ventilatie zijn geïntegreerd in het gevelbeeld.

De achterzijde is geheel vernieuwd en in architectuur ‘losgeknipt’ van het monument-waardige pand. Het is modern en licht vormgegeven, met moderne materialen en veel glas. Er zijn balkons en ontsluitingen toegevoegd om vijf moderne appartementen te realiseren met een energielabel A.