Onthulling Garage Van Bemmelen
Initiatiefnemer Basiel van Bemmelen onthult een plaquette aan de garage van zijn zoon

Geschiedenis

Hoe het begon

In 2002 werd de eerste NAi-architectuur­plaquette officieel aangebracht op het NAi-gebouw.

In 2006 werd de Plaquette­commissie opgericht van de Vrienden van het NAi. Met als leden: Joop van der Leeuw (in 2012 opgevolgd door Kees de Boo), Basiel van Bemmelen, Ton van Hoorn, Ieke Frankenmolen. En Dorothee Pape namens Studio Ninaber (en tevens namens Centendo, het productiebedrijf van Studio Ninaber).

In 2012 is het NAi samengegaan met Stichting Premsela en het Virtueel Platform. De naam werd: Het Nieuwe Instituut. De Vrienden­vereniging werd in 2013 opgeheven als een aparte entiteit en wordt sindsdien georganiseerd door Het Nieuwe Instituut.

De Plaquette­commissie is in juni 2013 verzelfstandigd tot een separate Stichting Architectuur­plaquette.

De eerste plaquette

Eerste plaquette 2002

29 juni 2002: Op de foto zien we Jo Coenen, Basiel van Bemmelen en Bruno Ninaber van Eyben glunderend op hun hurken zitten voor de eerste architectuurplaquette op het NAi-gebouw. Ze klappen en Basiel steekt zijn duimen omhoog: Voor elkaar! Nu we jaren verder zijn weten we, dat er meer voor komt kijken om architectuurplaquettes op te hangen in Nederland.

De 1e architectuurplaquette werd nog laag aangebracht, als een handtekening van de schilder. Maar de richtlijn werd al snel: goed zichtbaar naast de voordeur.