Plaquette Natuurcentrum Gorinchem
Huidige voorzitter Maria Wiebosch-Steeman en oud-voorzitter Herman van Santen voor hun plaquette van het Natuurcentrum Gorinchem

Nieuws 22 juni 2015

Uitbundige fietstocht in Gorinchem langs gebouwen met plaquettes

Gorinchem is benoemd tot Architectuur­plaquette­stad van Nederland 2015. In het kader hiervan organiseert Stichting 'Dichter bij Gorinchem' dit jaar diversen activiteiten.

Op vrijdag 19 juni werd een fietstocht georganiseerd langs de gebouwen die dit jaar een nieuwe plaquette hebben gekregen. De route had een uiteenlopende bandbreedte: van de Kinder­boerderij naar een subliem gerestaureerd Wachthuis en vervolgens naar een autobedrijf. Bij het VVV is vanaf september een cassette te koop met daarin vouwfolders met themaroutes langs gebouwen met een architectuur­plaquette en een boekje met o.a. een poëzie-, beelden- en tuinenroute. In het centrum van Gorinchem is een Architectuurplaquettewinkel geïnstalleerd waar lezingen en debatten worden gehouden en een expositie over de architectuur­plaquette te zien is (Botersteeg/De Passage).

Zaterdag 20 juni stond in het teken van de openbare ruimte van Gorinchem. Waar bevinden zich de openbare ruimtes in de stad, hoe zijn deze ontstaan, hoe worden ze gebruikt en wie onderhoudt ze?

Eerder zijn de inwoners van Gorinchem opgeroepen mooie en lelijke plekken in hun stad aan te wijzen. Uit de ingezonden plekken wordt een keuze gemaakt waaraan gewerkt gaat worden op de Dag van de Architectuur. Bezoekers, zowel kinderen als volwassenen, gaan onder begeleiding van Gorcumse architecten de openbare ruimte onderzoeken en opnieuw ontwerpen. Op deze wijze krijgen de deelnemers een beeld van het werk van architecten.

Plaquette Wachthuis bij Kanselpoort

Plaquette Wachthuis bij Kanselpoort
Voorzitter Stichting Architectuurplaquette Ton van Hoorn en oud-wethouder Bert van ‘t Land bij de plaquette Wachthuis bij Kanselpoort