BNA 2015 Uitreiking

Nieuws 26 mei 2015

Rotterdam Centraal wint BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015

Rotterdam Centraal is het Beste Gebouw van het Jaar. De ontwerpers, Team CS, zijn er in geslaagd een moderne 'overstapmachine' te maken. 'De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel; ze vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015', aldus de juryvoorzitter Wim Pijbes. Rotterdam Centraal wint de 10e editie van de in totaal 120 inzendingen en negen genomineerden. De Publieksprijs gaat dit jaar naar High Tech System Park Hengelo.

Het juryrapport over de winnaar Rotterdam Centraal:

Rotterdam Centraal
Foto Jannes Linders

'De jury is diep onder de indruk van de wijze waarop Team CS met een groot gebaar een veelvoud aan ruimtelijke vraagstukken heeft weten op te lossen. Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entrée naar de stad.

Met de bouw van het station zijn tal van zaken op orde gesteld: de verbinding tussen trein en metro, de aansluiting op de (ondergrondse) fietsenstalling, de inrichting van de openbare ruimte. Daarbovenop is een prachtig publiek interieur toegevoegd aan de stad. Kortom, Rotterdam Centraal scoort minstens even goed in andere categorieën; het station is ook een stimulerende omgeving, het draagt bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie binnen de stad en biedt een unieke ruimtelijke beleving'.

Team CS is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8. De opdrachtgevers zijn ProRail en de Gemeente Rotterdam.

High Tech System Park Hengelo wint de Publieksprijs

High Tech Systems Park Hengelo

De winnaar van de Publieksprijs is High Tech System Park Hengelo. De bouw van het high-tech park in Hengelo betekent een revolutie voor Thales, een onderneming die actief is op het gebied van defensie en informatie-technologie. Een gedateerd fabriekscomplex wordt volgens een masterplan van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen, Reitsema & partners en MTD landschapsarchitecten getransformeerd tot een groene campus.

Drie categoriewinnaars

Elke categorie met genomineerden kent een categoriewinnaar. Dit zijn:

 • Kaasmakerij in Westbeemster van Bastiaan Jongerius Architecten (Identiteit & Icoonwaarde)
 • Montessorischool Waalsdorp in Den Haag van De Zwarte Hond (Stimulerende Omgevingen)
 • Brouwhuis in Oisterwijk van Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA (Particuliere Woonbeleving)

Negen genomineerden

Alle genomineerde gebouwen zijn Nederlandse architectonische hoogstandjes met excellente belevings- en gebruikswaarde.

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde:

 • Kaasmakerij in Westbeemster van Bastiaan Jongerius Architecten (categoriewinnaar)
 • Rotterdam Centraal van Benthem Crouwel, MVSA Meyer, Van Schooten Architecten en West 8
 • Markthal Rotterdam van MVRDV

In de categorie Stimulerende Omgevingen:

 • Montessorischool Waalsdorp in Den Haag van De Zwarte Hond (categoriewinnaar)
 • Grotiusgebouw Radboud Universiteit Nijmegen van Benthem Crouwel Architects
 • High Tech Systems Park Hengelo van Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten | Reitsema & partners architecten en MTD landschapsarchitecten

In de categorie Particuliere Woonbeleving:

 • Brouwhuis in Oisterwijk van Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA (categoriewinnaar)
 • Woonhuis IT in Deventer van Hoogte Twee Architecten
 • Zomerhuis Texel in Oosterend van Benthem Crouwel Architects

In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie zijn dit jaar geen genomineerden. Wel zijn er twee eervolle vermeldingen gevallen in deze categorie.

Eervolle vermeldingen

Ook kende de jury drie eervolle vermeldingen toe. In de categorie Identiteit & Icoonwaarde is dit Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat in Groningen van De Zwarte Hond. En in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie zijn dat Kulturhus de Trefkoele+ (Dalfsen) van Spring Architecten i.c.m. MoederscheimMoonen Architects en VoltaGalvani in Eindhoven van Geurst & Schulze Architecten.

Alle ingezonden gebouwen zijn te zien op www.gebouwvanhetjaar.nl.

Juryleden:
Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum) is dit jaar de juryvoorzitter. De jury bestaat daarnaast uit Arno Boon (directeur BOEi), Janneke Bierman (architect en directeur Bierman Henket architecten), Peter Defesche (architect en directeur OD205 architectuur bv), Yvonne van Mierlo (directeur Blauwhoed Studio) en Peter Veenstra (landschapsarchitect en partner LOLA Landscape architects).

Saint Gobain is hoofdsponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015.