Afbeelding 1

Nieuws 18 december 2014

Rotterdam Architectuurprijs 2014 voor Rotterdam CS

Woensdag 17 december werd in het stadhuis van Rotterdam voor de vijfde maal de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De vakjuryprijs ging naar Rotterdam CS en de publieksprijs naar de St. Michaëlschool.

Onder leiding van Janny Rodermond koos de vakjury het team van Rotterdam CS tot winnaar. Ontwerper Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten, West 8), opdrachtgever ProRail, Gemeente Rotterdam, bouwer Iemants Steel Construction N.V. (stationshal), en Bouwcombinatie TBI Rotterdam CS.
De jury: 'Het nieuwe Rotterdam CS is een project dat gaat over cultuurhistorische gelaagdheid, stedenbouwkundige samenhang en toekomstgerichtheid. Het is een gebouw met zeggingskracht en architectonische kwaliteit dat bijdraagt aan het straatleven van Rotterdam. De kwaliteit ervan wordt door iedereen ervaren: van de meest cynische architectuurkenner tot de meest argeloze treinreiziger. De jury maakt een diepe buiging.'

Rotterdam architectuurstad De vakjury prees niet alleen de winnaar maar ook Rotterdam als architectuurstad. De jury: 'In de spreekwoordelijke 'city you love to hate', is ontegenzeggelijk iets veranderd. Want tussen die grootse en meeslepende iconen zien we de laatste jaren het weefsel van de stad tot wasdom komen. Geleidelijk verandert Rotterdam van een verzameling imposante gebouwen in een echte stad waarvan de kwaliteit niet in eerste plaats ín maar juist tússen de gebouwen gelegen is.'

Uit de publieksstemming kwam de volgende top drie naar voren:
1. St. Michaëlschool
2. Rotterdam CS
3. Waterplein Benthemplein

Wethouder Ronald Schneider reikte de prijs uit aan het team van de St. Michaëlschool. Ontwerper De Zwarte Hond, opdrachtgever Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs en bouwer Van Wijnen Groep B.V. Het publiek bracht niet alleen zijn stem uit maar werd ook gevraagd dit te onderbouwen. Uit de publieksreacties blijkt waardering voor de St. Michaëlschool als investering in de jeugd: 'Geweldig, om in zo'n krachtige leeromgeving je talenten te kunnen ontwikkelen!'. Ouders, leerkrachten en leerlingen voelen zich direct thuis in deze school waar 'architectuur en onderwijs ten dienste van elkaar staan'. Het is een 'schitterende school waar licht, lucht, leren en spelen in elkaar overlopen', een voorbeeld voor de scholen die Rotterdam in de toekomst nog gaat bouwen. 'Een schitterende kennisvilla, gebouw en omgeving stralen kracht, warmte en harmonie uit'.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om het architectuurklimaat in Rotterdam verder te stimuleren en de kwaliteit van de gebouwde en geleefde stad te verbeteren.