Gulden Feniks Timmerfabriek Schiedam
Chris de Jonge en Joost Wetzel van JHK architecten staan trots bij de Gulden Feniks en de architectuurplaquette

Nieuws 7 september 2016

Lamers onthult Gulden Feniks in prachtig kantoor GustoMSC

'Het is de Oscar van de Nederlandse architectuur­prijzen', zegt burgemeester Lamers. Vrijdagmiddag onthulde hij de Gulden Feniks in het prachtig gerestaureerde kantoorpand van GustoMSC op het bedrijven­terrein Vijfsluizen. In zijn toespraak zei Lamers dat Schiedam trots mag zijn op het behoud van de voormalige timmerfabriek van Wilton-Fijenoord. 'Het is geweldig dat zo'n fraai en beeld­bepalend pand een nieuwe bestemming heeft gekregen. Dat daarmee de Oscar onder de architectuur­prijzen is binnen­gehaald, is een grote verdienste voor alle bij dit project betrokken bedrijven en voor Schiedam,' aldus de burgemeester.

Bij zo'n ingrijpende herbestemming heb je partijen nodig die goed met elkaar kunnen samenwerken en elkaar naadloos aanvoelen. Dat is ruimschoots gelukt, oordeelde de jury van de NPR Gulden Feniksprijs bij monde van de vooraanstaande architect en stedenbouwkundige Pi de Bruijn, onder andere bekend als architect van de nieuwbouw van de Tweede Kamer.

Hij reikte de Gulden Feniks voor de best uitgevoerde gebouw­transformatie in 2015 onlangs uit aan de gebroeders Hersbach als eigenaren van de timmer­loods, aan GustoMSC als initiatief­nemer en opdracht­gever, aan JHK Architecten voor het sublieme ontwerp, aan ABT voor de deskundige directie­voering en aan v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling voor de uitmuntende realisatie van de omvangrijke transformatie.

Ontroerend mooi

Gulden Feniks Timmerfabriek Schiedam

Volgens de jury is de transformatie 'buitengewoon goed geslaagd, ontroerend mooi en helemaal kloppend.' De Gulden Feniks verwijst naar de goddelijke vogel die in de Griekse mythologie in staat was om uit zijn eigen as herboren te worden. Zijn nest vloog in brand, maar door de wonderbaarlijke werking van de kruiden in zijn nest komt de oude ziel van de feniks terug in een jonger exemplaar. Een wonderbaarlijke herrijzenis. Het slaat helemaal op de timmerfabriek van WF waar nu GustoMSC is gehuisvest.

Lamers onthulde behalve de Gulden Feniks ook een architectuurplaquette, waarop de namen staan van de betrokken bedrijven. Nils van Nood, CEO van GustoMSC, wist dat hij met het besluit om met zijn bedrijf op Vijfsluizen te verhuizen naar de voormalige timmerfabriek 'een bijzonder proces' in gang zou zetten. Maar dat het zo indrukwekkend zou uitpakken en dat het ook nog eens zou resulteren in zo'n waardevolle architectuurprijs, had hij niet voorzien. 'Het was bijzonder om dit project gezamenlijk met onze buren uit te voeren. Zowel wij als de gebroeders Hersbach en v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling zijn immers op Vijfsluizen gevestigd.'

GustoMSC

GustoMSC is gespecialiseerd in het ontwerpen van mobile offshore-units. Wereldwijd zijn ze een van de belangrijkste spelers die jack-ups (booreilanden), semi-submersibles (half afzinkbare platformen) en schepen ontwerpen voor de olie- en gasindustrie en de offshore wind­energiemarkt.