Hedy d’Ancona Prijs uitreiking 2016
Foto Hilbert Krane

Nieuws 20 juni 2016

Jongerenhospice Xenia wint Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur

Xenia, het eerste jongeren­hospice van Nederland, wint de Hedy d'Ancona-prijs voor excellente zorg­architectuur. Hedy d'Ancona maakte vandaag de winnaar bekend van de tweejaarlijkse prijs voor voorbeeld­stellende zorg­gebouwen, een initiatief van het Stimulerings­fonds Creatieve Industrie. De jury noemt Xenia een geslaagd voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat vernieuwing in de zorg weet te realiseren: 'Het hospice is een vriendelijk en intiem onderkomen dat ernstig zieke jongeren een plek middenin de samenleving biedt.'

Een deskundige jury onder leiding van Reimar von Meding, partner en architect bij KAW, selecteerde uit 52 inzendingen het project dat er het beste in slaagt een innovatief zorgconcept te verbinden aan architectonische kwaliteit. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking vandaag op Landgoed Zonnestraal in Hilversum, een voormalig sanatorium ontworpen door Jan Duiker, reikte Hedy d'Ancona de prijs bestaande uit een architectuur­plaquette en een bedrag €20.000 uit aan initiatiefneemster en directeur van Xenia Jacqueline Bouts, MuldervanTussenbroek + VanVeen architecten en opdrachtgever DUWO.

Een intiem onderkomen in levendig stadscentrum

Het winnende project is een hospice dat plaats biedt aan zes gasten in de leeftijds­categorie van 16 tot 35 jaar: een primeur in Nederland. Het betreft zorg voor jongeren in de laatste fase van hun ziekte of jongeren met een langdurige behandeling of pijnbestrijding. De jury van de Hedy d'Ancona-prijs spreekt haar bewondering en respect uit voor verpleeg­kundige Jacqueline Bouts, die een schrijnend hiaat in het zorgaanbod constateerde en besloot het initiatief voor Xenia te nemen. De wensen van de jongeren speelden een belangrijke rol bij het formuleren van de vereisten voor de hospice. Snel internet was bijvoorbeeld een van de belangrijkste behoeften. Door de situering in de binnenstad van Leiden, waar van oudsher veel studenten en jongeren wonen, leeft het gebouw en sluit het aan op de stad. Exemplarisch hiervoor is dat bewoners van Xenia de aangrenzende kroeg gemakkelijk via de achterdeur kunnen bezoeken. Met de komst van Xenia kreeg een verwaar­loosde groene ruimte een nieuwe bestemming, waarmee ook voor de omwonenden een toegevoegde waarde is gecreëerd.

Publicatie Hedy d’Ancona-prijs 2016

Tijdens de prijsuitreiking presenteerde het Stimulerings­fonds Creatieve Industrie de publicatie Hedy d'Ancona-prijs 2016. Deze publicatie bevat naast het juryrapport, documentatie van de zeven genomineerde projecten en beeldmateriaal van alle inzendingen. Bovendien is een zestal essays opgenomen die ingaan op actuele thema's met betrekking tot zorg­architectuur. De publicatie is kosteloos op te vragen via info@stimuleringsfonds.nl.

Over de Hedy d’Ancona-prijs

De Hedy d'Ancona-prijs wordt sinds 2010 tweejaarlijks uitgereikt aan een voorbeeldige zorg­omgeving waarin architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschaps­architectuur het zorgconcept ondersteunt. Met de prijs wil het Stimulerings­fonds Creatieve Industrie aandacht vragen voor de mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen aanzienlijk te verbeteren, bij alle betrokken partijen: opdrachtgevers, architecten, zorg­professionals, zorg­verzekeraars, overheden, cliënten en het ontwerponderwijs. Opvallend aan deze vierde editie van de prijs is dat het institutionele karakter van zorg­gebouwen verdwijnt door de vermaatschappelijking van de zorg en de vrijheid die opdrachtgevers hebben om hier vorm aan te geven.