Gorinchem van boven

Nieuws 30 maart 2015

Gorinchem uitgeroepen tot Architectuur­plaquettestad van Nederland 2015

Om die reden is besloten de Vriendendag van Het Nieuwe Instituut in Gorinchem te organiseren. Het thema van het excursieweekend is: Het interieur van het stadslandschap.

Op vrijdagmiddag 17 april 2015 kunnen de deelnemers kiezen uit twee architectuur­plaquette routes (Gorinchem heeft er al vrij veel), waarbij er twee fietsroutes zijn uitgestippeld en twee wandelroutes. Deze routes worden groepsgewijs begeleid door Gorcumse architecten. Na afloop wordt de opening van de plaquettetentoonstelling in de speciale Architectuurplaquettewinkel gevierd.

Op zaterdag 18 april 2015 valt de Vriendendag samen met de officiële aftrap van Gorinchem Architectuur­plaquettestad 2015. Dit valt ook binnen het kunstevenement Symposion 2015. Na een korte presentatie door Het Nieuwe Instituut houdt drs. Chris Will een historische toelichting over: Gorinchem, vestigingsstad binnen de vestingdriehoek van de Hollandse Waterlinie, welke gevolgd wordt door een fraaie film over Gorinchem vanaf het water gezien.

Er volgt de officiële aftrap van Gorinchem Architectuur­plaquettestad 2015 met o.a. de jaarlijkse schenking van een architectuurplaquette door de Vrienden. Dit jaar wordt de plaquette toegekend aan het Natuurcentrum, een kinderboerderij die door Gorcumse architecten is ontworpen.
Aanmelden kan via de website van Het Nieuwe Instituut.

Op de dag van de architectuur, 19 en 20 juni a.s., worden er weer fietstochten langs de gebouwen met architectuurplaquettes georganiseerd.