Erasmus MC
Foto Fred Ernst

Nieuws 21 december 2018

Erasmus MC door EGM wint Rotterdam Architectuurprijs 2018

Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt en met architectuurplaquettes gesierd. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht.

De juryprijs

Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.

Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam verrees een uiterst complexe nieuwbouw terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf bleef: de architectonische variant van een openhartoperatie. De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van healing environment en levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten.

De jury kende eervolle vermeldingen toe aan De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam.

De publieksprijs

Het publiek hecht vooral grote waarde aan de ruimtelijke beleving van het Erasmus MC en de principes van healing environment die daaraan ten grondslag liggen. Uit de motivaties: ‘Als je het gebouw inloopt slaat het een warme deken om je heen van licht en schoonheid en geeft het zo in tijden van verlies, spanning en verdriet, ook hoop en steun’, ‘Patiënten krijgen hier de ruimte om zich weer mens te voelen’. Daarbij is er grote waardering voor het vele groen: ‘De daktuinen zijn verfrissend en ontspannend voor zowel werknemers als patiënten. Even uit de dagelijkse ziekenhuissleur.’

Het was een nek-aan-nek race met VMBO Melanchthon dat de tweede plaats behaalde. Pakhuismeesteren eindigde op de derde plaats voor de publieksprijs.

Bekijk het gebouw en de bijbehorende plaquettes in de architectuurgids, als winnaar vakjuryprijs en als winnaar publieksprijs.