Burgemeester Jan van Zanen en Dirk Jan Postel
Burgemeester Jan van Zanen en Dirk Jan Postel (Kraaijvanger). Foto Ronald Schlundt Bodien

Nieuws 13 juni 2018

Burgemeester Jan van Zanen onthult Architectuurplaquette Stadskantoor Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen heeft woensdag 13 juni 2018 de architectuur­plaquette van het Stadskantoor Utrecht onthuld, in het bijzijn van en geschonken door architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse architecten­bureau Kraaijvanger Architects.

Duurzaam en efficiënt

Burgemeester Jan van Zanen, verhulde plaquette
Dirk Jan Postel (Kraaijvanger) en Burgemeester Jan van Zanen. Foto Ronald Schlundt Bodien

Eind 2014 werd het duurzame markante gebouw door NS Stations voor gebruik aan de gemeente Utrecht overgedragen met circa 2.500 flexibele werkplekken voor zo'n 3.000 medewerkers. De Gemeente verhuisde toen van 15 verspreide oude panden naar één nieuw centraal gelegen modern en efficiënt werkend stadskantoor. Het Stadskantoor dat zo'n 40 procent energiezuiniger is dan wettelijk verplicht, is een aansprekend voorbeeld van duurzame stedenbouw en geeft 'glans aan de duurzame ambities van Utrecht'. Tijdens de ontwerpfase werd het BREEAM Good duurzaamheids­certificaat toegekend. Binnen de wetgeving van RVO heeft het Stadskantoor door alle toegepaste maatregelen duurzaamheidslabel A+.

Plaquette voor iconisch ontwerp

Burgemeester Jan van Zanen, onthulde plaquette
Dirk Jan Postel (Kraaijvanger) en Burgemeester Jan van Zanen. Foto Ronald Schlundt Bodien

Met het ontwerp slaagde Kraaijvanger erin om op een complexe en ambitieuze locatie deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal, één van de drukste openbaar vervoersknooppunten van Nederland, het iconische gebouw te realiseren. Volgens de jury van de Rietveldprijs, de Utrechtse architectuurprijs, behoort het Stadskantoor tot de 8 beste bouwwerken in Utrecht uit 2013-2014. In 2015 werd Stadskantoor Utrecht genomineerd voor The Plan Award.

'Het Stadskantoor wordt dagelijks door veel mensen bezocht van binnen en buiten de stad. Met de komst van de plaquette zullen bezoekers nu en in de toekomst worden herinnerd aan de ontstaansgeschiedenis van het iconische gebouw', aldus gemeente Utrecht. Nu de plaquette geplaatst wordt in de centrale hal worden bezoekers middels deze moderne gevelsteen geïnformeerd over de naam, het bouwjaar en de makers van het gebouw.

Wie het Stadskantoor wil bekijken kan dat doen door een tour te boeken bij Aorta.