Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam
Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

Universiteits­bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

Naam gebouw

Universiteits­bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam

Architect

Defesche van den Putte

Opdrachtgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

Bouwer

Dura Vermeer

Bouwperiode

2016-2017


Afzender plaquette

Rotterdam Architectuurprijs

gebruiksfunctie bouwwerk

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Locatie

Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam, Nederland

Omschrijving

Het huidige gebouw van de Universiteits­bibliotheek (gemeentelijk monument, 1968) van de Erasmus Universiteit Rotterdam op campus Woudestein heeft een totale renovatie ondergaan. Het gebouw had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond. Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan ca. 900 studie­werkplekken, ca. 50 flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeten, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zijn de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk verbeterd.

De UB heeft – naast de bestaande entree via de loopbrug naar het hoofdgebouw – een nieuwe entree gekregen aan de Institutenlaan, een belangrijke as op de campus. Zij heeft hiermee een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat de bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing. Voor de materialisatie is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het oorspronkelijke gebouw en aansluiten bij de overige renovaties van monument Woudestein: wanden en kolommen van schoon beton, kozijnen van zwart staal, grijze gietvloer en zwart tapijt, houten lattenplafond (eiken) en metalen cassettes (licht brons).

Bijzonderheden

Winnaar publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2017