Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle
Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle
Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle
Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle
Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle
Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle

Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle

Naam gebouw

Transformatie & Renovatie Stadkamer Zwolle

Architect

JHK Architecten

Opdrachtgever

Gemeente Zwolle

Bouwer

Salverda Bouw

Bouwperiode

2015-2017


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Locatie

Zeven Alleetjes 1A, 8011 CV Zwolle, Nederland

Omschrijving

Stadkamer heeft een nieuw thuis gevonden in het voormalige kantoor van de IJsselcentrale in Zwolle. Transparantie, openheid en het maken van een spannende route door alle gebouwen zijn ons uitgangspunt geweest bij de transformatie.
Het kantorencomplex is veranderd in een uitnodigende plek voor het culturele programma van Stadkamer.

Ensemble
Het complex is gebouwd in opdracht van de IJsselcentrale en was tot voor kort in gebruik door de GGD. Met name het voorste gebouw, met één van de eerste cortenstalen gevels van Nederland, heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een modern monument.

Het nieuwe ensemble van Stadkamer is opgebouwd uit een aantal gebouwdelen die elk hun eigen karakter hebben. De toren is robuust en het entreegebouw is eigenzinnig en kleurrijk. Het nieuwe bouwdeel, waarin een multifunctionele zaal ligt, zal hier als contrasterend volume aan toe worden gevoegd.

Verlichting achter de translucente huid van de zaal zorgt ‘s avonds voor een spannend en opvallend spel. De gevel kan laten zien wat er binnen gebeurt: bij een popconcept kleurt de gevel heftige, wisselende kleuren - terwijl bij een voorleeswedstrijd of gala de gevel zacht wit kleurt. Het logo, dat is aangebracht achter de translucente gevel, is altijd zichtbaar. Iedereen kan zien dat het leeft en bruist in de zaal!

Transformatie
Het neutrale casco wordt een perfect canvas voor Stadkamer. Nieuwe vides zorgen voor licht, lucht en zicht en maken een doorlopende en spannende route mogelijk. In de vides hangen trappen die wisselen van richting zodat er een spannend ruimtelijk spel ontstaat en de levendigheid in het gebouw toeneemt. In de onderste vide, die de begane grond koppelt aan de kelder, is naast een functionele trap ook een tribune en een glijbaan. Alle trappen hebben dichte balustrades die bekleed zijn met hout. Het hout werkt akoestisch, geeft de traploper privacy en voorkomt hoogtevrees.

Op de begane grond is de betonnen constructie in het zicht gelaten. De noodzakelijke akoestische voorzieningen zijn opgelost met plafondeilanden die tussen de duidelijke aanwezige hoofddraagconstructie worden bevestigd. De verlichting accentueert de heldere draagstructuur van het gebouw en vormt een doorlopend geheel met de buitenverlichting.

Interieur
De gedachte is dat het gebouw op het maaiveld het meest openbaar toegankelijk en levendig is, en dat het hoger in het gebouw steeds rustiger wordt. Op de begane grond is het cultureel café gesitueerd, de multifunctionele zaal en de publieke werkplaatsen. In de kelder en op de eerste en tweede verdieping is de collectie van de bibliotheek ingepast. Op de derde verdieping is ruimte over, die extern kan worden verhuurd. Op de vierde en vijfde verdieping komen de kantoren van Stadkamer. De boeken-, dvd- en cd-collectie wordt ingepast in de kelder en op de eerste en tweede verdieping. Tussen de collectie worden bijzondere plekken ingericht. Deze bijzondere plekken, die we ‘hotspots’ noemen, worden passend bij de doelgroep vormgegeven. Denk hierbij aan een boomhut, voorleestribune en minibioscoop.

Stadkamer heeft een prachtige plek aan de singel gevonden en dankzij de opvallende en goed bruikbare gebouwen kan Stadkamer hier uitstekend invulling geven aan haar hoge ambities!

Bijzonderheden

Winnaar van de Verkiezing Beste Bibliotheek 2018