Technikon
Technikon
Technikon
Technikon
Technikon

Technikon

Naam gebouw

Technikon

Architect

1955 Hugh Maaskant, 2014 RoosRos Architecten

Opdrachtgever

Zadkine

Bouwer

1970 Dura Vermeer Aannemingsmij, 2017 Dura Vermeer Bouw Heyma

Bouwperiode

Stichting 1964-1970, Renovatie 2014-2017


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Locatie

Benthemstraat 27, 3032 AA Rotterdam, Nederland

Omschrijving

Het Zadkine heeft RoosRos Architecten in 2014 geselecteerd voor een grootschalige renovatie en herbestemming van het Technikon. Dit monumentale pand, in het centrum van Rotterdam, is ontworpen door Hugh Maaskant en in fasen gebouwd door Dura Aannemingsmij tussen 1955 en 1971. Dura Vermeer Bouw Heyma heeft ook opdracht gekregen voor de renovatie. In 2017 is dit project opgeleverd.

De kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw zijn gecombineerd met eigentijdse en ingetogen vormgegeven interventies. Drager van het plan is een verticale verbinding tussen een aantal gebouwlagen in het hart van het gebouw. Het thema is ‘klein in groot’, waarbij de eigen identiteiten van de opleidingen een goede plek moeten krijgen. Een voorbeeld is de opleiding ‘Luchtvaart­dienst­verlener’, waarbij onderwijs gevolgd wordt in een context­rijke omgeving, zoals een vliegtuig­romp.

RoosRos Architecten was verantwoordelijk voor het integrale architectonische en bouwkundige ontwerp incl. vaste inrichting van dit renovatie­project.