Pontsteiger
Pontsteiger
Pontsteiger
Pontsteiger
Pontsteiger

Pontsteiger

Naam gebouw

Pontsteiger

Architect

Arons en Gelauff Architecten

Opdrachtgever

Bouwinvest, Dura Vermeer Vastgoed, M.J. de Nijs Projectontwikkeling

Bouwer

Dura Vermeer, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zonen

Bouwperiode

2016-2019


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Woonvoorzieningen

Locatie

Pontsteiger 171-343, 1014 ZP Amsterdam, Nederland

Omschrijving

Het markante pand op de kop van de Pontsteiger waar­vandaan de pont naar Amsterdam Noord vertrekt. In de eigentijdse stadspoort komen in totaal ongeveer 450 huur- en koopwoningen en verschillende openbaar toegankelijke voorzieningen. Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund is de belegger van 300 vrije sector huurwoningen.

Het werk omvat een appartementengebouw boven een verdiepte twee-laags parkeergarage- en bergingenlaag. Deze twee verdiepte lagen bevinden zich in/onder waterniveau. Op de begane grond bevindt zich het maaiveld met commerciële ruimtes en openbaar gebied. Het appartementengebouw bestaat uit 6 woonlagen in de u-vormige laagbouw, en 26 woonlagen in de hoogbouw. Op laag 19 en 20 bevindt zich in het brugdeel een horeca-gelegenheid met hierboven 6 lagen appartementen. In totaal bevat het gebouw 250 appartementen en ca. 5.460 m2 commerciële ruimte.

Op laag 19 en 20 bevindt zich een brugconstructie. Vakwerken met een hoogte van 2 verdiepingen overspannen meer dan 40 meter en ondersteunen de bovenliggende verdiepingen.
De bovenbouw ‘zweeft’ boven het maaiveld ondersteund door kolommen. De constructie van de 2 torens bestaat uit in het werk gestorte wanden in combinatie met een staalconstructie en breedplaatvloeren. De stabiliteits­constructie is een hybride constructie van beton en staal. De betonnen liftkern verzorgt in samenwerking met stalen megastructures in de twee zijgevels voor voldoende sterkte, stabiliteit en stijfheid voor dit meer dan 90 meter hoge gebouw.