Het Gelders Huis
Het Gelders Huis
Het Gelders Huis
Het Gelders Huis
Het Gelders Huis
Het Gelders Huis

Het Gelders Huis

Naam gebouw

Het Gelders Huis

Architect

Team V Architectuur

Opdrachtgever

VolkerWessels Integraal

Bouwer

Wessels Rijssen, Visser & Smit Bouw

Bouwperiode

2015-2017


Afzender plaquette

BNA - Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus

gebruiksfunctie bouwwerk

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

Locatie

Markt 11, 6811 CG Arnhem, Nederland

Omschrijving

Het Gelders Huis in Arnhem omvat de renovatie van het Huis der Provincie en de Sabelpoort (beide Rijksmonumenten) en de realisatie van een nieuw gebouw ernaast. Het Huis der Provincie (HdP) dateert uit 1954. Architect Jo Vegter wist in de schaarste na de oorlog met eenvoudige materialen als baksteen een bijzonder hoog detailniveau te bereiken. Interieur en exterieur zijn als één geheel ontworpen. Dit gesamtkunstwerk-principe vormde een inspiratiebron voor het ontwerp van Het Gelders Huis. Beeldbepalende elementen en motieven uit het monument zijn vertaald naar de 21ste eeuw. Zo is het rasterpatroon van de nieuwbouwgevel gebaseerd op de zijgevels van het HdP. Ook het karakteristieke ‘zandlopermotief’, dat in het monument veel voorkomt, is in de nieuwbouw terug te vinden.

Het Gelders Huis brengt de fijnmazigheid terug in het Bestuurskwartier. Het gebied heeft een grove structuur met grote bouwblokken, typisch voor de wederopbouwperiode. Nieuwe looproutes, waarvan één dwars door de nieuwbouw, herstellen de verbinding tussen de binnenstad en de Rijn. Vier spiegelende luchtbruggen van glanzend aluminium verbinden het HdP met de nieuwbouw. Het rasterpatroon van beide gevels wordt gereflecteerd in een intrigerend lijnenspel; de grens tussen gebouw en brug vervaagt. De bruggen zorgen ervoor dat het gebouwensemble functioneert als één geheel, terwijl de doorgang tussen Markt naar Rijn behouden blijft. Een verhoogd maaiveld rond de gebouwen overbrugt de hoogteverschillen en verbetert het contact tussen binnen en buiten. Mede hierdoor is de ruimtelijke kwaliteit rond Het Gelders Huis aanzienlijk verbeterd.

Bijzonder aan het project is de overkapte binnenplaats van het HdP. Deze voormalige buitenruimte fungeert nu als centrale ontvangsthal en ontmoetingsruimte voor bezoekers én medewerkers. De ruimte is overkapt met een innovatief dak van kunststof (ETFE) luchtkussens, gedragen door een lichtgewicht constructie van staven en kabels. Deze constructie zorgt ervoor dat het monument niet wordt aangetast, terwijl de oorspronkelijke ervaring van een buitenruimte behouden blijft. Midden in de nieuwe ontvangsthal staat een opvallend trapelement van blauwstaal, dat fungeert als informatiebalie, zitgelegenheid en boombak in één. Het blauwstaal keert op meerdere plekken in het complex terug, o.a. in de trappen in de nieuwbouw en aan de binnenkant van de verbindingsbruggen. Het vormt een eigentijdse toevoeging aan het gesamtkunstwerk.

Bijzonderheden

BNA Gebouw van het Jaar 2018