Cube
Cube
Cube
Cube

Cube

Naam gebouw

Cube

Architect

Kaan architecten

Opdrachtgever

Tilburg University

Bouwer

VORM Bouw, VORM Ontwikkeling

Bouwperiode

2017-2018


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Onderwijs-, wetenschaps- en informatievoorzieningen

Locatie

Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg, Nederland

Omschrijving

In een hechte samen­werking tussen VORM Ontwikkeling en het ontwerpteam bestaande uit Kaan Architecten, Pieters Bouw­techniek en Van Toorenburg is iets heel moois tot stand gekomen. De ‘design and build’ benadering van Tilburg University zorgde voor een intensief ontwerp­traject waar het resultaat nu ook duidelijk zichtbaar is. Alles klopt en is op elkaar afgestemd in het gebouw.
 
CUBE, een groot nieuw campus gebouw voor Tilburg University, is vierkant van opzet is en betrekkelijk laag, zoals verschillende andere gebouwen op de campus. Het past daarmee goed tussen de bomen en bij de andere gebouwen. Met veel daglicht en radicale doorzichten vloeien gebouw en omgeving in elkaar over. De beslotenheid van de studie­ruimten is die van een open plek in het bos. Om de openheid van het gebouw zeker te stellen en aan een sfeer van drukte te ontkomen is het centrum ruim in zijn jasje gestoken. Zoals alle ruimten zijn de corridors breed, licht en hoog, tot zes meter aan toe. Een centraal geplaatst auditorium is verdiept gelegen, waardoor het gebouw doorzichtig blijft.

Tijdloosheid wordt bereikt door het gebruik van robuuste en pure materialen zoals natuursteen, die vaak worden gebruikt bij bestaande gebouwen op de campus zodat het gebouw wordt verankerd in haar omgeving. De gevels worden gebruikt om het energie­verbruik te minimaliseren en de gezondheids­aspecten, zoals uitzicht en daglicht, te maximaliseren, wat de belangrijke kenmerken van het integrale gebouw­ontwerp zijn. Deze speciale eigenschappen én de inter­disciplinaire ‘design and build’ benadering van het geïntegreerd ontwerp sluiten aan bij de doelstellingen van de BREEAM Excellent-certificering.