Concert- en Congresgebouw De Doelen
Concert- en Congresgebouw De Doelen
Concert- en Congresgebouw De Doelen
Concert- en Congresgebouw De Doelen

Concert- en Congres­gebouw De Doelen

Naam gebouw

Concert- en Congres­gebouw De Doelen

Architect

Evert Kraaijvanger, Herman Kraaijvanger, Architectenbureau Kraaijvanger, Rein Fledderus

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Bouwer

Aannemingsmaatschappij v/h H. en P. Voormolen

Bouwperiode

1962-1966


Afzender plaquette

NAi - Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam Plaquettestad 2007

gebruiksfunctie bouwwerk

Recreatieve voorzieningen

Locatie

Schouwburgplein 50, 3012 CL Rotterdam, Nederland

Omschrijving

Herman en Evert Kraaijvanger werkten samen met Rein Fledderus aan Concert­gebouw De Doelen. De architecten streefden naar een tijdloos gebouw van eenvoud en grootsheid. Het oorspronkelijke bouw­volume bestaat uit een begane grond en twee verdiepingen. Het huisvest twee concertzalen, foyers, kantoren, oefenruimtes, vergaderzalen, een café restaurant en enkele winkels. De concertzalen tekenen zich als silhouet-achtige groen geoxideerde koperen volumes af. De begane grond ligt iets naar achteren ten opzichte van de verdiepingen. Voor de verdiepingen is een met natuurstenen beklede raster­vorming schijngevel geplaatst, die de horizontaliteit van het gebouw benadrukt.

Na 40 jaar was het concertgebouw toe aan een grootschalige renovatie. Het gebouw is een rijks- en gemeentelijk monument. De ingrepen zijn zorgvuldig uitgevoerd zodat het oorspronkelijke ontwerp op een evenwichtige manier bewaard is gebleven. Naast aanpassingen van het interieur en meubilair vormde de installaties een groot onderdeel van de renovatie. Niet alleen de Grote Zaal (2.000 stoelen) is gerenoveerd ook het entree gebied en de foyers zijn aangepakt. Deze grote en diverse semi openbare ontmoetings­gebieden stralen nu de sfeer uit van een toegankelijk, uitnodigend en actueel Cultuurhuis. Er zijn voorzieningen ondergebracht als; café, ontvangstbalie, (flexibel) podium, winkel, garderobe, wijnbar, zalen foyers, zalen entrees, artiesten foyer, informatievoorzieningen, en (tijdelijke) exposities en wisselende evenementen.

Alle ingrepen hebben betrekking op de architec­tonische, functionele, akoestische en technische verbeteringen. Ongebruikte ruimten zijn interessante plekken geworden. Het gebouw maakt ontmoetingen mogelijk in een gepaste setting. Naast een verbetering van het binnen­klimaat zorgt een nieuw uitgekiend verlichtingsplan (voor de gevels, entrees, foyers en de Grote Zaal) voor de mogelijkheid om voor verschillende orkest- en publieks­bezettingen bijpassende sferen te creëren.