Boston & Seattle

Boston & Seattle

Naam gebouw

Boston & Seattle

Architect

Van Dongen-Koschuch

Opdrachtgever

BPD Ontwikkeling & Synchroon Ontwikkelaars

Bouwer

J.P. van Eesteren

Bouwperiode

2014-2017


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

Woonvoorzieningen

Locatie

Otto Reuchlinweg 966, 3072 MD Rotterdam, Nederland

Omschrijving

Het gebouw bestaat uit twee woontorens van in totaal 23 verdiepingen hoog: Boston & Seattle. De torens worden gerealiseerd aan de noordzijde van de Wilhelminapier tussen het Luxor Theater en woontoren New Orleans. Het gebouw ligt aan de Rijnhaven, parallel tussen de Antoine Platekade en de Otto Reuchlinweg en tussen het Van der Hoevenplein en het De Monchyplein.

Naast 62 koop- en 158 huurappartementen en 1.500 m² voor winkels en horeca op de begane grond, biedt het gebouw ruimte aan privé­parkeerplaatsen voor de bewoners en een ondergrondse tweelaagse openbare parkeer­garage. Boven op de vijfde verdieping, tussen de twee torens in, komt een daktuin bedekt met sedum, mos en kruiden. Aan de pleinzijdes op de begane grond bevinden zich de markante entrees van de woontorens Boston & Seattle.

Het gebouw is een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch – architecten bij Van Dongen-Koschuch Architects and Planners. Kenmerkend zijn het gebruik van natuurlijk ogende materialen, zoals natuursteen, een gemêleerde, zandkleurige gevelsteen en bronskleurige kozijnen. Opvallend zijn de sfeerbeelden in de lamellen­panelen van de gevel die verwijzen naar de haven en de geschiedenis van de Holland-Amerika Lijn. Met dit architectonisch detail worden geparkeerde auto’s op de eerste tot en met de vierde verdieping grotendeels aan het zicht onttrokken.