BESIX Huis
BESIX Huis
BESIX Huis
BESIX Huis

BESIX Huis

Naam gebouw

BESIX Huis

Architect

RoosRos Architecten

Opdrachtgever

BESIX Nederland

Bouwer

BESIX Nederland

Bouwperiode

2018-2019


Afzender plaquette

Stichting Architectuurplaquette

gebruiksfunctie bouwwerk

Administratieve, commerciële en beschermende voorzieningen

Locatie

Laan van Europa 900, 3317 DB Dordrecht, Nederland

Omschrijving

BESIX Nederland verhuist van Barendrecht naar Dordrecht en realiseert het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor op Businesspark Amstelwijck. RoosRos Architecten ontwerpt het kantoor dat de identiteit van BESIX vertaalt naar een ingetogen duurzaam gebouw met speciale aandacht voor well-being.

Het nieuw te bouwen kantoor biedt ruimte voor circa 80 medewerkers. Het gebouw heeft een heldere én zichtbare constructie; de vakwerkliggers zijn de dragers van het ontwerp, ze visualiseren de civiele tak van BESIX. De imposante glazengevel trekt een parallel naar de complexe (hoog)bouw, een tweede tak van sport waarin BESIX veelal opereert.

BESIX’ missie is excelleren in het creëren van duurzame oplossingen voor een betere wereld. De invulling en inrichting van het nieuwe kantoor ligt daarmee in lijn. Een vrij indeelbaar, generiek kader - bestaande uit vier grote vakwerkspanten met lege vloervelden er tussen - vormt de basis. Een gasloos systeem, energiebesparende en -opwekkende maatregelen dragen bij aan een duurzaam gebouw. Zo ontstaat een kantoor dat niet alleen de vragen van vandaag maar ook van morgen beantwoordt.

Well-being is een belangrijke drager van het concept. Een gebouw dat bijdraagt aan de gezondheid en beleving van de werknemers. In het hart van het kantoor komt een open, transparant atrium met levend groen, alle functies ontmoeten elkaar daar in een lichte context. De primaire functies bevinden zich op één etage dat bevordert korte lijnen, samenwerking en ontmoeting. Het kantoor stimuleert flexibel werken met een diversiteit aan werkplekken: staand of zittend, gericht op concentratie of ontmoeting. In het concept loopt een groen talud van buiten naar binnen.

De bouw van het nieuwe kantoorpand start in het voorjaar van 2018, ongeveer een jaar later neemt het bedrijf haar intrek in het nieuwe pand.