Winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2016
De Rozenburcht. Foto Frank Hanswijk

Nieuws 22 December 2016

Winnaars Rotterdam Architectuur­prijs 2016 met plaquettes bekroond

Op woensdag 21 december 2016 werd de Rotterdam Architectuur­prijs uitgereikt. De Rozenburcht werd bekroond met de juryprijs en het Timmerhuis met de publieksprijs.

De vakjury selecteerde elf projecten voor de shortlist. In het juryrapport: 'De jury van de Rotterdam Architectuurprijs 2016 ziet een dynamische, volwassen stad die zich blijft vernieuwen. Het is duidelijk dat Rotterdam als stad completer wil worden met een hoogwaardig en breed woonaanbod, een rijke streetlife, ruimte voor initiatieven van nieuwe stadmakers en goede architectuur voor de gemeenschap.' Over De Rozenburcht schrijft de jury: 'De Rozenburcht is een liefdevol en hoopvol gebouw waarin cynisme en alledaagsheid ontbreken. Het is bewonderenswaardig hoe de architect zijn verlangen naar kwaliteit tot op het laatste detail heeft volgehouden en het is even bewonderenswaardig hoe de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam, de kwaliteit van deze benadering heeft onderkend en ondersteund. (…) De Rozenburcht maakt duidelijk wat de betoverende kracht van architectuur kan zijn.'

In de top drie van de publieksprijs staat Kantine Walhalla op nummer drie, Station Bergweg op de tweede plaats en is de winnaar het Timmerhuis. Uit de motivaties van de stemmers: 'Er is als het ware een wereld onder, waar de stad zich afspeelt en waar de kantoren zijn en een bovengedeelte dat zich als het ware in de wolken bevindt' en 'Dit is geschiedenis en toekomst in één, waarbij het gebouw het verhaal van Rotterdam vertelt'.