Onthulling plaquette Stadkamer
Wethouder Monique Schuttenbeld en directeur Astrid Vrolijk

Nieuws 12 July 2018

Van roestbak tot architectuur-parel, plaquette Stadkamer Zwolle onthuld

Het kan zo maar verkeren. Het ene moment sta je bekend als 'roestbak vol met asbest' en op het andere moment wordt je bekroond tot architectuur-parel. Het overkwam het oude GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes dat tegenwoordig de Stadkamer van Zwolle is. Vrijdagmiddag onthulde wethouder Monique Schuttenbeld een architectuur­plaquette aan de gevel, waarmee een kroon werd gezet op de zeer geslaagde verbouwing. Voor directeur Astrid Vrolijk was het het volgende bewijs dat haar ambitieuze plannen met de Stadkamer breed gewaardeerd worden. Een kleine maand geleden werd de Zwolse Stadkamer al uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland.

Niet geheel toevallig in hetzelfde weekend dat de Zwolse Architectuur Biënnale plaatsvindt, trok een select gezelschap architecten, bouwers en bestuurders naar Zwolle. Met het onthullen van de plaquette werd nog eens geschetst hoe bijzonder de Stadkamer is geworden.

Er wordt meer verbinding gemaakt met meer mensen binnen de gemeente Zwolle. We zijn er heel trots op dat wij daar – met het ontwerp van het gebouw – een bijdrage aan hebben mogen leveren.
Chris de Jonge, JHK-architecten Utrecht

Veel én dure problemen

De geschiedenis en de obstakels daarin zijn bekend. De oude bieb fuseerde met onder andere de Muzerie tot Stadkamer. Directeur Astrid Vrolijk ontwikkelde daarop een ambitieuze visie over niet alleen de functie maar ook de uitstraling van het onderkomen. De locatie aan de Diezepromenade paste eigenlijk niet meer in die plannen. Een zoektocht leverde in eerste instantie 22 mogelijke locaties op, waarvan uiteindelijk het oude GGD-gebouw aan de Zeven Alleetjes overbleef. Wat een simpele verbouwing moest worden kostte op een gegeven moment zelfs bijna de kop van de wethouder.

Zara – de beoogde koper van de oude Bilbliotheek – wilde eigenlijk per direct haar intrek nemen in dat pand. Met als gevolg een extra – tijdelijke – verhuizing naar het stadhuis. Tot overmaat van ramp bleek het GGD-gebouw vol te zitten met asbest op plaatsen waar dat niet werd verwacht. En dan werd er ook nog verontreinigde olie gevonden op de Zara-locatie. Dat de bouw- en verhuiskosten uiteindelijk dus veel hoger uitvielen dan gepland – een kleine 4 miljoen euro – is ook geen wonder.

.

We zijn er ontzettend trots op dat we deze plaquette mogen ontvangen. Het is weer een kroon op ons werk. Die kronen gaan maar door.
Astrid Vrolijk, directeur de Stadkamer

Gebouw verbindt Zwolse samenleving

Als je nu ronddwaalt in én om de Stadkamer kun je je niets meer voorstellen van al die ellende. Het architectenteam van JHK architecten uit Utrecht heeft samen met bouwer Salverda een geweldig gebouw opgeleverd dat helemaal aansluit bij de oorspronkelijke plannen van Vrolijk. Niet alleen qua functie maar ook qua locatie is het een echte 'verbinder' geworden in de Zwolse samenleving. Dat niet alleen de bouwers en eigenaren blij zijn met het nieuwe onderkomen blijkt wel uit de gestegen bezoekersaantallen én de recente verkiezing tot 'Beste Bibliotheek van Nederland.'

‘Dezelfde taal spreken’

Herman Reezigt van het Zwols Architecten Platform is ook erg blij met het eindresultaat. Het ZAP organiseert juist in dit weekend de Zwolse Architectuur Biënnale. 'De stad, de gebouwen en de ruimtelijke structuur van een stad moeten een afspiegeling zijn van de cultuur van die stad en haar inwoners. Daarvoor moet je als inwoners, gebruikers en stedebouwkundigen wel 'dezelfde taal' spreken. In Zwolle hebben we daar de afgelopen jaren grote stappen in gezet. Zwolle is in die periode heel erg mooi geworden.'

verslag: Martin van der Hooft, lees ook hier