BNA 2018 Uitreiking

Nieuws 19 May 2018

Het Gelders Huis in Arnhem is BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018

De winnaar van de 13e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is Het Gelders Huis in Arnhem, ontworpen door Team V Architectuur, in opdracht van VolkerWessels Integraal. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor 'het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving' werd op 18 mei uitgereikt in de (te renoveren) Bijlmerbajes in Amsterdam.

Het Gelders Huis is de nieuwe naam voor het gerenoveerde Huis der Provincie, een Gesamt­kunstwerk uit de wederopbouwperiode en rijksmonument, dat uitgebreid is met een moderne kantoorvleugel. In het – deels openbare – complex zetelt het provincie­bestuur en werken 1.200 provincie­ambtenaren. Het gebouw moest het opnemen tegen acht andere genomineerden: concertzaal Musis Sacrum in Arnhem, het bezoekers­paviljoen Park Vijversburg in Tytjerk, het Stadsarchief in Delft, paviljoen Circl op de Amsterdamse Zuidas, de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, het Multifunctioneel Centrum Doelum in Renkum, Superlofts Blok Y in Utrecht en het sociale woningbouwcomplex Space-S in Eindhoven. Dat laatste project kreeg de publieksprijs, die vorig jaar naar het Stadhuiskwartier in Deventer ging.

Iconisch gebouw met stimulerende omgeving

De jury, onder voorzitterschap van Louise Vet (directeur Nederlandse Instituut voor Ecologie van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen, NIOO-KNAW), noemt Het Gelders Huis 'niet alleen een stimulerende omgeving, het is ook een iconisch gebouw dat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad en – de naam zegt het – een thuisbasis en plek van samenkomst biedt aan de bevolking.'

Ga hier direct naar Het Gelders Huis in de architectuurgids.

Zie hier Space-S in de architectuurgids.